Franse taal

Het Frans (le français of la langue française) is een Romaanse taal die behoort tot de Indo-Europese familie. Het stamt af van de Latijnse taal gesproken in het Romeinse Rijk, net als het Italiaans, Portugees, Spaans, Roemeens, Catalaans en anderen. Het Frans werd ook beïnvloed door inheemse Keltische talen van Noord-Romeinse Gallië als Gallia Belgica en door de (Germaanse) Frankische taal van de post-Romeinse Frankische invallers. Vandaag de dag, als gevolg van het verleden overzeese expansie van Frankrijk, zijn er tal van Frans-gebaseerde creoolse talen, vooral Haitian Creole. Een Franstalige persoon of natie kan worden aangeduid als Francofoon.

Het Frans is de tweede meest voorkomende taal in de wereld na het Engels. Het is de officiële taal in 29 landen, waarvan de meeste leden van de “Francofonie”, ofwel de gemeenschap van Franstalige landen. Het wordt gesproken als eerste taal in Frankrijk, het zuiden van België, West-Zwitserland, Monaco, in de provincies Quebec, New Brunswick, Manitoba en sommige delen van Ontario in Canada, delen van de Amerikaanse staten Louisiana, Maine, New Hampshire en Vermont, onder opgeleide klassen in Noord-Afrika, Haïti, Frans-Polynesië en door verschillende gemeenschappen elders.

Als gevolg van de Franse en Belgische kolonialisme uit de 17e en 18e eeuw, werd de Franse taal ingevoerd in de nieuwe gebieden in Amerika, Afrika en Azië. De meeste tweede taal sprekers wonen in Franstalig Afrika, in het bijzonder Gabon, Algerije, Mauritius, Senegal en Ivoorkust. In 2007 werd geschat dat er ongeveer 75 miljoen moedertaalsprekers van het Frans zijn; en er zijn ongeveer 338 miljoen mensen die in staat zijn om het te spreken.

Frans heeft een lange geschiedenis als een internationale taal van handel, diplomatie, literatuur en wetenschappelijke normen en is een officiële taal van vele internationale organisaties, waaronder de Verenigde Naties, de Europese Unie, de NAVO, de WTO en de ICRC.

Overzicht van onze programma’s in het Frans

Vragen? Stuur ons een bericht

© Copyright - OK Info & Translation Services